Kam do Polska k moři: Svinoústí (Świnoujście)

Svinoústí, v polštině Świnoujście, v němčíně Swinemünde, je českými turisty trochu opomíjené polské lázeňské a přímořské letovisko a také přístavní město na samém severozápadě Polska na pobřeží Baltského moře. Vlastně jde o nejzápadnější bod na polském pobřeží Baltu, Svinoústí leží přímo u hranice s Německem.

Do Svinoústí vlakem

Svinoústí je pro návštěvu polského Baltu dobrá alternativa k jiným navštěvovaným městům jako je Kolobřeh, Gdyně, Gdaňsk a to i přesto, že už dva roky chybí přímé vlakové spojení Česka se Svinoústím během letních prázdnin (jako má například Hel nebo Leba), které dříve zajišťoval rychlík Wolin a do kterého je nyní nutno nastoupit ve stanici Bielsko-Biała Główna, případně v Katowicích nebo ve Wroclawi.




Do Svinoústí autem

Pro značnou část Čechů bude Svinoústí autem bližším cílem než zmiňovaný oblíbený historický Gdaňsk nebo písečnými dunami známá Leba. Z Prahy je nejrychlejší a nejkratší cesta do Svinoústí přes Drážďany, okolo Berlína a Štětína a touto cestou měřící necelých šest set kilometrů budete u Baltského moře za necelých šest hodin.

Pláže a moře ve Svinoústí

Největším lákadlem Svinoústí je samozřejmě Balt samotný, ve Svinoústí a okolí ho lemují kilometry hezkých písčitých pláží, uvádí se, že ve svinoústí jsou nejširší písčité pláže na celém polském pobřeží Baltského moře. Podél pobřeží můžete dojít východním směrem až do dalšího lázeňského města, kterým je Mezizdrojí (Międzyzdroje), kam lze rychle a levně dojet i autobusem veřejné dopravy. Západním směrem dojdete. a to po kratší době, do německého lázeňského městečka Ahlbeck.

Pláže na kterých jsou v sezóně zřízená hlídaná koupaliště najdeme jak vlevo (západně) od ústí řeky Sviny do moře, tak napravo od ústí. Klidnější pláže jsou vpravo od ústí řeky Sviny do moře směrem na Mezizdrojí.

Ubytování ve Svinoústí

Přehled hotelů, penziónů, apartmánů, kempů i ubytování v soukromí ve Svinoústí s fotografiemi a s detailním popisem i recenzemi a s možností online rezervace za nejlepší ceny najdete zde

Co vidět ve Svinoústí

Ve Svinoústí moc historických památek nenajdeme. Mezi oblíbené a navštěvované historické památky patří patří bývalé pruské tvrze (Fort Anioła. Fort Zachodni a Fort Gerhard (ve kterém je Muzeum obrany pobřeží). Vedle Fortu Gerhard je oblíbený maják, ze kterého si nenechte ujít vyhlídku na moře, město i široké okolí. Oblíbenými místy na procházku jsou místní promenády a také vlnolamy. Na tom západním u ústí Sviny můžeme vidět symbol Svinoústí, jimž je „Stawa Mlyny„, navigační bod ve tvaru větrného mlýna. Delší vlnolam, hned u východního břehu ústí Swiny do moře (dnes centrální, před stavbou nového vlnolamu položeného dál na východ se mu říkalo východní) je 1,4 km dlouhý a jde o největší kamenný vlnolam v Evropě.



Booking.com

Kam v okolí

Pokud vám bude Svinoústí malé, můžete se zajít podívat do blízkého německého Ahlbecku, nebo do trochu vzdálenějšího lázeňského Mezizdrojí. Také můžete vlakem přes Ahlbeck do většího německého baltského letoviska, kterým je Heringsdorf. Dále se nabízí výlet vlakem do necelých šedesát kilometrů vzdáleného Štětína (Szczecin), dobré spojení je i vlakem. Vlakem (tentokrát ze stanice Świnoujście Centrum dojedete přes Ahlbeck, Koserow a Karlshagen do známého Peenemünde, kde probíhal vývoj nacistických zbraní včetně rakety V-2. A ještě se nabízí další tip na výlet a to přes moře, ze Svinoústí vyjíždějí trajekty do jihošvédského Ystadu.

ZDE SI MŮŽETE STÁHNOUT PDF VERZI PRŮVODCE DO KAPSY – SVINOÚSTÍ