Polská Łeba: Písečné duny a další zajímavosti k vidění

Łeba je oblíbené přímořské letovisko na polském pobřeží Baltského moře a patří mezi nejoblíbenější polská letoviska i u českých turistů, v letní sezóně jezdí do Leby přímé vlaky z Bohumína. Łeba láká turisty zejména na široké písčité pláže táhnoucí se po pobřeží Baltu kolem Łeby.




Dalším velkým turistickým lákadlem Leby a okolí jsou pohyblivé písčité duny, které se nacházejí východně od Leby na Lebské kose (Mierzeja Łebska), která odděluje jezero Lebsko od Baltského moře. Za největší a nejvyšší dunu bývá považována duna Łączka (polsky Łącka Góra nebo Łącka Wydma), u níž se udává pohyblivá výška od třiceti do čtyřiceti dvou metrů a která se ročně stěhuje asi o dvanáct metrů na východ díky převládajícím západním větrům, šířka duny je okolo pěti set metrů a délka se udává tisíc tři sta metrů. Duna Łącka Góra se nachází necelých osm kilometrů západně od centra Leby a přístupná je po turistické stezce. Duna Łącka Góra je součástí Sloviňského národního parku (Słowiński Park Narodowy).

V prostoru Sloviňského národního parku najdeme také jednu technickou a vojenskou památku a to muzeum odpaliště raket (Muzeum Wyrzutni Rakiet), malý raketový polygon, odpaliště testovaných raket, které pochází z období druhé světové války. Toto muzeum najdeme asi šest kilometrů západně od centra Łeby za osadou Rąbka.


Booking.com


Zajímavou historickou památkou v okolí Leby jsou zbytky kostela sv. Mikuláše (Ruiny kościóła św. Mikołaja). Jde o zbytky gotického kostela ze čtrnáctého století na území dřívější Stare Łeby, které najdeme asi kilometr a půl severně od centra Łeby a dojdeme tam z centra Leby po zelené značce po ulici Turystyczna.

Mezi zajímavosti a atrakce které by mohly zajímat a zabavit i vaše děti patří Park Dinosaurů (Park Dinozarów, Leba Park), který se nachází asi dva kilometry jižně od centra Leby. jde o první park dinosaurů na Baltském pobřeží s modely dinosaurů a mnoha dalšími atrakcemi.




Další atrakcí v Lebě, která může stát za vidění je Muzeum motýlů (Museum Motyli), které najdeme v Lebě na ulici Wojska Polskiego. Muzeum představuje více než čtyři tisíce preparovaných exemplářů motýlů a dalšího hmyzu.

Průvodce do kapsy pro Lebu

Foto: Duna Łącka Góra, autor: Marcin N, zdroj: Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 2.5